Contact us By telephone By e-mail

Arcadiz Belgium

+32 16 39 26 90

Arcadiz Netherlands

+31 30 889 20 94

Arcadiz Luxembourg

+352 20 88 23 40

SD-WAN (Software Defined Wide Area Networking)

SD-WAN is een essentiele tool voor verkeersoptimalisatie met geïntegreerd network management. Zeer kort door de bocht kunnen we stellen dat SD-WAN een software oplossing is voor wide area netwerken.

 

Momenteel explodeert de markt. Industrie experten schatten de markt op 6 Bio (usd), inclusief hardware/software en diensten IaaS/SaaS. Vandaag hebben <10% van de bedrijven de switch naar SD-WAN al gemaakt.

Sector experten voorspellen dat data verkeer snel via meerdere kanalen/lijn-types verstuurd zal worden, door middel van bv. automatische load-balancing, i.p.v. enkelvoudige punt-tot-punt verbindingen. De historische methodes kunnen de gevraagde snelheid, betrouwbaarheid, optimisatie en voorspelbaarheid niet meer aanleveren voor huidige enterprise behoeften. SD-WAN is de weg naar de toekomst.

 

Arcadiz definieert SD-WAN als een ‘netwerk, beheerd door een software interface, die los staat van de onderliggende hardware (control plane /data plane). Het doel is het radicaal vereenvoudigen van de administratie van complexe netwerken. Het beoogde resultaat is minder werk voor het IT departement, meer flexibiliteit naar veranderende bedrijfsbehoeften, betere rapportage en gemakkelijkere updates en fine-tuning. IT medewerkers kunnen gemakkelijk prioritizeren en bewust verschillende soorten data verkeer routeren, volgens de business need, inclusief keuzes omtrent tunnels en encryptie.


Arcadiz was een vroege innovator door reeds in 2017 te starten met testen omtrent deze beloftevolle technologieën.

De studie omvatte:


SDN NFV (Software Defined Networking met Network Function Virtualization), een technologie die meer naar operatoren gericht is, en de mogelijkheid biedt om sneller en flexibeler in te spelen op veranderende klant behoefte. Hierbij gaat men typisch de firewall, router, packet optimisation, meet-instrument, ... vervangen door een ‘software’ die deze functies softwarematig overneemt. Dit draait op gevirtualiseerde hardware (vCPE). De klant kiest zelf zijn (software) leverancier van bv router en die wordt dan remote geinstalleerd. Voor de operator brengt dit schaal voordelen dankzij minder verplaatsingen, zero touch provisioning, snellere leveringen, flexibele facturatie en SaaS toepassingen. Hierbij wordt meestal geautomatiseerd via een orchestrator. Deze technologie bestaat in 2 versies (centraal en decentraal). Arcadiz heeft getest met een decentrale architectuur (ook wel EDGE computing genoemd).

 

SDN SD-WAN (Software Defined Wide Area Networking), een technologie die meer naar enterprise gericht is, en de mogelijkheid biedt aan de klant om snel in te spelen op zijn veranderlijke behoeften. De klant krijgt inzicht in de effectieve kwaliteit en debiet van zijn service provider, en kan zelf beslissen in prioriteiten en draaiboeken omtrent zijn telecom scenario. Oorspronkelijk werd het verkoopsargument ‘off-loading via public internet’ en dit wegens grote TCO verschillen t.o.v. duurdere internationale MPLS netwerken. Ondertussen is het aanbod van features zo groot en krachtig dat TCO alleen niet meer de aan de orde is. Deze technologie bestaat in 2 smaken (hardware en virtueel). Arcadiz heeft getest met beiden.

 

Een bondig overzicht van de bevindingen van de testen is aangevuld met een lijst van providers en een 5 jaar TCO berekening. Dit overzicht kan U verkrijgen op eenvoudige aanvraag, evenals marktonderzoek: Magic Quadrant van Gartner (okt 2018).